“YAS SÜRECİ VE TEPKİLERİ” EĞİTİMİ YOĞUN İLGİYLE TAMAMLANDI
Marmara Üniversitesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesine istinaden hazırlanan 2021 Yılı Eğitim Takvimi kapsamında, Üniversitemiz psikologlarından Uzm. Klinik Psk. Gülnihal Öcal, Üniversitemiz personeline “Yas Süreci ve Tepkileri” konulu eğitim verdi.
Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) üzerinden online olarak gerçekleştirilen eğitime personelimiz tarafından yoğun ilgi gösterildi. 23 Aralık 2021, Perşembe günü saat 20.00’de gerçekleştirilen eğitimde, yas sürecinin evreleri, yaslı kişiler için öneriler ve dikkat edilmesi gerekenler, kayba yönelik uyumu etkileyen faktörler gibi konulara yer verildi. Kayıptan doğan üzüntü, acı, sıkıntı, öfke, çaresizlik gibi duyguların dile getirilmesinin önemini vurgulayan Öcal, yas sürecinde olan kişilerin güvende hissedeceği bir ortamın oluşturulmasının gerekliliğinden bahsetti.
YAS SÜRECİNİN EVRELERİ
Yas tutan kişinin ilk olarak ‘inkar’ sürecini yaşadığını belirten Öcal, “Kişi, bu kaybı görmezden gelir. Hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam etmeye çalışır. O kişiyi kaybetmemiş gibi davranır. ‘Telefonla arama, masaya o kişi adına tabak koymak’ gibi rutinleri yapmaya devam eder” şeklinde konuştu.
“İnkâr evresinden sonra ise devreye ‘öfke’ girer. Yas tutan kişi artık gerçekle yüzleşir. ‘Neden ben?’ gibi soruları sorar ve kaybettiği kişiye öfke duyar” diye konuşan Gülnihal Öcal, yaşanılan kayıp yüzünden kendine, ya da kaybettiği kişiye öfke duyulabileceğini belirtti.
“Bir diğer süreç ‘pazarlık’ evresidir” diyen Öcal, kişinin bu evrede kaybetmeyi biraz daha kabullenmeye başladığı dönem olduğundan bahsetti. “İnkar, bu süreçte biraz daha ortadan kalkar. Kişi, daha sakin bir döneme girer. Daha az kayıpla atlatabilmek için kendisiyle ya da çevresiyle pazarlık eder” dedi.
‘Depresyon’ evresinde ise kişi artık kaybetmeyi kabullendiğini ve gerçekle yüzleştiğinin altını çizen Öcal, “Bu evrede kişi artık ruhsal bir çöküntü içindedir. Hiçbir şeyin artık eskisi gibi olamayacağını düşünür. Kimseyle görüşmek istemez, kendisine bakmaz. Kendisinin iyi olduğu imajını yansıtmaya çalışır fakat kendisini çok mutsuz hisseder” şeklinde konuştu.
“Son süreç ise ‘kabullenme’ evresidir. Kişi bu durumu kabullenir, bu durumla nasıl başa çıkabileceğini düşünür ve artık gelecekle ilgili planlar yapmaya başlar” diye konuşan Öcal, “Kişi bu evrede tekrar sosyalleşmeye başlar, eski yaşamına dönmesi gerektiğini kavrar ve etrafıyla tekrar iletişime geçer” dedi.
“YAS SÜRECİNİ HER BİREY FARKLI YAŞAR”
“Sevdiği kişileri kaybetmek ya da onlardan ayrılmak, birçok insan için acı dolu bir süreçtir. Her insan yaşadığı kayıpların ardından farklı tepkiler verir. Kimileri bu evreleri çok uzun yaşarken bazı kişiler ise bu evreleri çok daha çabuk atlatır ve normal yaşamına döner” diye konuşan Uzm. Psikolog Gülnihal Öcal, kaybedilen kişinin yakınlık derecesi, ona verilen önem bu evrelerin sürelerini de belirlediğinden bahsetti.
İnteraktif şekilde devam eden eğitim, bir saat sürerken eğitim sonunda personelimiz online psikoloji eğitimlerinin devam etmesi konusundaki taleplerini dile getirdi.