Kamu İhale Eğitimi

“KAMU İHALE MEVZUATI EĞİTİMİ” TAMAMLANDI

Marmara Üniversitesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesine istinaden hazırlanan ‘2021 Yılı Eğitim Takvimi’ kapsamında idari personelimize, “Kamu İhale Mevzuatı” konulu eğitim verildi. Eğitime başta Genel Sekreter Yardımcıları Fatma Şengül ve Hasan Şahin, Personel Daire Başkanı Av. Tuba Biten olmak üzere idari personel katıldı. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda 17-18 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen eğitimde personelimize satın alma süreçleri ile ilgili detaylı bir bakış açısı kazandırmak ve edindikleri bilgiler sayesinde faaliyetlerini ilgili mevzuattaki güncel duruma göre yapmaları amaçlandı.

Eğitimi, Türkiye Cumhuriyeti Kamu İhale Kurumu Eğitim Daire Başkanlığı Kamu İhale Uzmanları Abdullah Cangir ve İsmail Altun verirken eğitmenler, “4734 Kamu İhale Kanunu ve Ortak Hükümler” ile Elektronik İhale” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.

“TEMEL İLKELER İHALELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

4734 Sayılı Kanun hakkında açıklamalarda bulunan İsmail Altun, kanunun amacını şu şekilde açıkladı: “Kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemektir.” Kanunun kapsadığı idareler hakkında bilgiler veren Altun, kanun kapsamında olan ve olmayan ihaleler hakkında da örnekler verdi. İhalelerde yer alması gereken temel ilkelerden bahseden İsmail Altun, “Saydamlık, rekabet, eşitlik, güvenilirlik, gizlilik, kamu denetimi, ihtiyaçların zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması en önemli ilkelerdir” dedi.

Bir ihale sürecinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini detaylı bir şekilde aktaran Altun, teknik şartnamenin hazırlanması ve diğer süreçler konusunda açıklamalarda bulunarak örnekler üzerinden konuyu detaylı bir şekilde iletti.  

EKAP’I ÇOK SAYIDA BAKANLIK KULLANIYOR

“EKAP, idareler ile kamu alımları sürecine taraf olanların bu sürece ilişkin işlemleri internet üzerinden gerçekleştirebilecekleri ve Kurum tarafından yönetilen elektronik ortamdır” diyen Abdullah Cangir, hali hazırda şu anda 800 bin kullanıcının kayıtlı olduğu elektronik bir projeden bahsettiğini söyledi. EKAP’ın 2010 yılında devreye alındığını belirten Cangir, “Yıl boyunca yaklaşık 600 bin ihale dokümanı EKAP üzerinden edinilmektedir” şeklinde konuştu.

“Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, SGK, TSE ve Bankalar bu sistemi kullanıyor” şeklinde açıklamalarda bulunan Cangir, EKAP’ın çok geniş kapsamlı bir elektronik proje olduğunu belirtti.

Elektronik ihale hakkında bilgiler veren Cangir, kamu hizmetlerinde bürokrasinin azaltılması, hizmet süreçlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri destekli olarak yürütülmesi, kamu hizmetlerinin hızlı, verimli, etkin, düşük maliyetli, basit ve güvenli ortamda sunumu gibi amaçları olduğunu belirtti.  

Personelimizden gelen talepler doğrultusunda mesleki eğitimlerimizin devam etmesi planlanmaktadır.

 

 

HIZLI ERİŞİM