İlk Yardım Bilgilendirme Semineri

“İLK YARDIM BİLGİLENDİRME SEMİNERİ” YOĞUN İLGİ İLE TAMAMLANDI

Marmara Üniversitesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesine istinaden hazırlanan “2022 Yılı Hizmet İçi Eğitim Takvimi” kapsamında, Başkanlığımız ve Türk Kızılay iş birliğiyle “İlk Yardım Bilgilendirme Semineri” gerçekleştirildi. 3 Mart 2022 Perşembe günü M.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin amacı, idari personelimizin farkındalığını arttırmak ve ilk yardımın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktı. Türk Kızılay eğitmeni Miray Adakul’un uygulamalı olarak anlatımıyla gerçekleşen eğitime ise ilgi yoğun oldu.

İLK YARDIM NEDİR?

İlk yardım uygularken yapılan yanlışların altını çizen Miray Adakul, katılımcılara “İlk Yardım Rezaleti” başlıklı bir haberin videosunu izleterek konuya dikkat çekti. “Neleri yapmamamız gerekiyor, işte bu video da onu gördük” diyen Miray Adakul, “Sağlık ekibi gelene kadar, kişinin hayatının kurtarılması ya da mevcut durumun kötüye gitmesini engellemek adına, olay yerinde kazazedeye yapılan ilk müdahaleye, yani olay anında sıcağı sıcağına yaptığımız ilk müdahalelere, olay yerinde bulduğumuz araç gereçleri kullanarak ve ilaçsız yaptığımız müdahalelere ilk yardım diyoruz” şeklinde konuştu. “İlk yardım o kadar önemli ki, bu sadece başkalarına yardım etmek değil, kendi yakınlarınıza, ailenize, eşinize ya da çocuklarınıza da yapacağınız ilk müdahalelerdir. “Hayat kurtarmak çok önemli” diyerek ilk yardımın ne kadar önemli bir şey olduğunun altını çizen Miray Adakul, “Bir yaralı var, durum acil, kalbi durmuş ya da boğazına bir şey kaçmış. Ambulans gelene kadar geçen vakit çok önemli. Orada yapacağınız doğru müdahale, belki de o kişinin hayatını kurtaracak” şeklinde konuştu.

İLK YARDIMIN AMAÇLARI NEDİR?

İlk yardımın amaçlarından bahseden Adakul, “Öncelikli hedefimiz hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak olmalı. Daha sonra, kişinin yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlayıp hastanın ya da yaralının kötüleşmesini önlemek. En son amacımız ise iyileştirmeyi kolaylaştıran müdahalelerde bulunmak olmalı” dedi. Miray Adakul, “Amacımız durumun kötüleşmesini engellemek olmalı, eğer bizi aşan bir durum söz konusuysa sağlık ekibinin gelmesini beklemeliyiz. Yanlış bir müdahalede bulunmamamız gerekir” diyerek ilk yardımın her durumda uygulanmaması gerektiğinin altını çizdi.

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI NELERDİR?

İlk yardımın temelinde “Koruma-Bildirme-Kurtarma” ilkelerinin yattığını belirten Miray Adakul, “Koruma durumunda öncelikle kendimizin, daha sonra çevremizin ve sonrasında ise hasta ya da yaralının güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Bir sonraki adımda haberleşme ve yardım isteme geliyor. Adres verirken net ve doğru bilgi vermeliyiz. Bir apartman numarasının yanlış verilmesi bile ambulansın 5-10 dakika geç gelmesine sebep olabiliyor. Şu anda zaten bütün acil aramalar 112 olarak ortak bir hesaba bağlandı. Bu gerekli yönlendirmelerin daha rahat yapılmasını sağlayacaktır. Kurtarma durumunda da hızlı ve sakin kalarak yaralıya ya da hastaya müdahale etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

İLK YARDIMCI NE YAPAR?

“İlk yardımda bulunan bir kişi ilk önce kişinin bilincinin açık olup olmadığına bakar” diyen Miray Adakul, “Bilinç, kişinin kendinde olma, farkındalık halidir. Bilinci açık olan kişi söylenilen her şeye normal tepki verir. İlk yardımcı sonra solunumunu kontrol eder. Bir dakika içinde alıp verdiği nefes sayısına solunum sıklığı diyoruz. 10 saniye boyunca solunumu kontrol eder ve karar verir. Daha sonra nabzını kontrol eder. Nabız ilk yardımcı için çok önemlidir. Eğer kişinin nabzı atmıyorsa dolaşım durmuştur, yani kalbi atmıyordur. Nabzı, üç parmakla beş saniye boyunca değerlendiririz ve karar veririz. Bir diğer hayati bulgu ise vücut ısısıdır. Normal vücut ısısı 36.5 °C’dir. 41-42°C üstü ve 34.5°C altı tehlikelidir, 31 °C altı ise ölümcüldür” şeklinde konuşarak, ilk yardımcı birinin ilk olarak neler yapması gerektiğini anlattı.

HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLK YARDIMCI NE YAPAR?

“Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasına ‘hava yolu tıkanıklığı’ denir” diyen Adakul, bu durumun iki şekilde gerçekleştiğinin altını çizdi. Tıkanmanın kısmen ya da tam tıkanma olarak iki şekilde olabileceğini belirten Miray Adakul, “Kısmen tıkanmada kişi öksürür, nefes alabilir ve konuşabilir. Bu durumda hastaya müdahale edilmez, öksürtülmeye çalışılır. Tam tıkanmada ise ‘Heimlich Uygulaması’ yapılır” şeklinde konuşarak, Heimlich uygulamasını katılımcılarla birlikte uygulamalı olarak gösterdi. Adakul, bu uygulamanın yetişkinlerde nasıl, bebeklerde nasıl uygulanması gerektiğini yine detaylı bir şekilde anlattı.

KANAMALARDA NASIL BİR YOL İZLENİR?

“Damar bütünlüğünün bozulup kanın damar dışına (Vücudun içine veya dışına) doğru akmasına kanama denir” diyen Adakul, kanamanın ciddiyetinin kanamanın hızına, vücutta aktığı bölgeye, kanamanın miktarına, kişinin fiziksel durumuna ve yaşına bağlı olduğunu belirtti. İlk yardımcı, kanamanın durumuna göre tampon ya da turnike yapmaya karar vermesi gerektiğini söyleyen Adakul, “Bu ikisi arasındaki karar çok önemlidir. Tampon yapılması gereken bir yere eğer turnike yaparsan, uzvu kaybetme durumu olabilir. Buna çok dikkat etmek gerekir” diye konuştu.

Eğitim sonrasında personelden gelen talepler doğrultusunda eğitmenle yeni başlıklarda kurumumuzda eğitim verilmesi kararlaştırıldı.

 

 

HIZLI ERİŞİM