“Kişisel Verileri Koruma ve Gizlilik Yönetimi Eğitimi” UZEM Üzerinden Verilmeye Başlandı

Marmara Üniversitesi Hizmet İçi Eğitim Yönergesine istinaden hazırlanan 2021 Yılı Eğitim Takvimi kapsamında, Üniversitemiz personeline (657 Sayılı Kanun’a tabi kadrolu/sözleşmeli personel ile işçiler dâhil) “Kişisel Verileri Koruma ve Gizlilik Yönetimi Eğitimi” Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) üzerinden verilmeye başlandı.

Üç bölümden oluşan eğitim programında; kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenleyerek personelimize farkındalık kazandırmak amaçlandı. Eğitim, Covid 19 Pandemisi sebebiyle uzaktan eğitim yöntemi yoluyla personelimize sunuldu.

İlk bölümde Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Yalçınkaya, ‘Belge ve Arşiv Yönetiminde Kişisel Veriler ve Gizlilik Yönetimi’ sunumu ile arşivlerin nasıl işlenmesi, imha edilmesi gerektiğini anlattı ve gizlilikle ilgili bilgiler verdi.

İkinci bölümde Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ayşen Uslu, ‘Kişisel Verilerin Korunması ve Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi’ başlığı ile bilgiler aktarırken KVKK ile ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Son bölümde ise Hukuk Müşavirliği'nde görev yapan Avukat Ramazan Dede, ‘Kişisel Verilerin Korunması Hukukunun Getirdikleri ve Yapılması Gerekenler’ konulu sunumu ile bilgilendirmelerde bulundu.

Kişisel verilerin işlenmesinin disiplin altına alınması, Anayasada öngörülen başta özel hayatın gizliliği olmak üzere temel hak ile özgürlüklerin korunmasının amaçlandığı ve personelimiz için büyük önem arz eden bu eğitimde beş soruluk ön test, eğitimin sonunda ise 10 soruluk son test yer aldı. Ayrıca video aktivitesi içerisine eklenen 5 akıllı soru ile personelimizin sunuma odaklanmalarını sağlamanın yanı sıra konu hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi de amaçlandı. Eğitim sonunda yer alan anket çalışması aracılığıyla da personelimizin bu eğitim hakkındaki geri dönüşleri alındı.

Talep eden personelimiz UZEM üzerinden eğitmenlerin sunumlarını indirebilirler.